Roller on the road

Deze ochtend zijn we vroeg op gestaan zodat we op tijd in Milaan aankwamen. We moesten door de spits om in het centrum te komen. Wij moesten zo vroeg in Milaan zijn omdat we een reservering hadden gemaakt voor het laatste avondmaal van Leonardo Davinci. Een reservering voor een gehandicapte gaat via een apart stukje op de site en als de reguliere tickets zijn uitverkocht kan je nog steeds een reservering maken als gehandicapte. Ze houden plaatsen vrij, maar je moet echt vooraf reserveren want ter plaatse zeggen ze dat het vol is

Aangezien het een hele zoektocht was om de juiste informatie te vinden heb ik het hier genoteerd. Op de volgende site kan je meer informatie vinden over het aanschaffen van de tickets voor een gehandicapte plus een begeleider. Het is rolstoel toegankelijk! Ik heb geboekt via het formulier, en dat kan ik aanraden want het werkt vrij soepel. Mocht je met meer mensen willen dan met z’n tweetjes is het raadzaam om op tijd te bellen aangezien ze dan mogelijk wat kunnen regelen als de reguliere tickets op zijn of juist om reguliere tickets te koppelen. Helaas werkt op de site alleen de snelkoppeling naar het formulier.

HOW TO BOOK YOUR FREE TICKETS
Free tickets can be booked via one of these methods:

  1. Online for combined sales of free and paid admission tickets
  2. Contacting the call center for combined sales of free and paid admission tickets  +39 02 92800360
  3. Filling in the form in case you require a single free ticket http://cenacolovinciano.adartem.it/eng/free-ticket-reservation.aspx
  4. Contacting the groups and schools office in case of group visits

Voor reguliere tickets is de volgende site te gebruiken mocht je met meer mensen willen gaan. Mijn tip is om op tijd te kijken en regelmatig opnieuw te kijken mocht het uitverkocht zijn. Soms komen er dan toch nog een paar tickets beschikbaar.

Voor we vanuit Nederland vertrokken hebben we natuurlijk ook uitgezocht of we met een auto het centrum in mochten rijden. Normaal gesproken mogen voertuigen die niet in een hotel slapen of bewoner zijn in het centrum van Milaan bepaalde zones niet betreden. Met een GPK kan je ontheffing aanvragen voor Milaan voor de dagen dat je in Milaan wilt parkeren. Via onderstaande site kan je meer informatie hierover vinden. Het PDF bevat het formulier dat ingevuld moet worden en opgestuurd dient te worden. Bij dit formulier moet een afbeelding van het kenteken bewijs, de GPK, en de ID kaart van de persoon van de GPK worden bijgevoegd.

Formulier aanvraag parkeerzone Milaan

Eenmaal in Milaan hebben we een parkeerplaats gezocht bij “het laatste avondmaal” We hadden geluk want het mindervalide vak was vrij. Bij de balie hebben wij ons gemeld en kregen wij onze toegangstickets. Aangezien we een beetje vroeg waren moesten we nog een half uur wachten. Gelukkig was het mooi weer dus wachten was geen straf. Op het moment dat we naar binnen mochten had ik een klein zetje nodig om binnen te komen. Mocht je alleen zijn er staat een bewaker bij de deur en er is echt genoeg personeel dat wilt helpen. Op het moment dat wij er waren was het niet heel druk dus konden we goed alles zien. Soms moet je wel een beetje doorlopen en kijken aangezien de volgende groep dan naar binnen mag. Ze hebben klimaat ruimtes gemaakt waardoor er niet al te veel mensen in een ruimte kunnen blijven en de deuren eerst moeten sluiten voordat de volgende deur open gaat. Bij het avondmaal kon men langer blijven staan om te kijken. Het is al een aantal keer gerestaureerd aangezien de verf vervaagd. Toen we het laatste avondmaal zagen waren we onder de indruk. Aan het eind hebben ze een WC die goed toegankelijk is (sorry geen foto van). Als je van kunst houd is dit wel een aanrader omdat je op sommige plekken wat langer kan blijven kijken. Als je wat minder van kunst houd en het gewoon gezien wilt hebben is het ook een aanrader aangezien je er best snel doorheen loopt.

In de middag zijn we naar de kathedraal Duomo Santa Maria Nascente van Milaan gegaan. Wij hebben hiervoor de auto verplaatst naar een parkeerplaats dichterbij de kathedraal. Dit scheelde mij veel energie. Door het centrum zijn we naar de kathedraal gelopen. Bij de ingangen stonden dranghekken om de mensen in lijnen te plaatsen voor ze naar binnen mochten. Voordat je naar binnen mocht had je een ticket nodig en die kon je kopen bij het ticket loket rechts naast de kathedraal als je er voor staat aan de overkant van de weg. Helaas is dit loket niet toegankelijk aangezien er een trap staat. Eerst dacht ik dat ik gewoon in de rij moest staan, dus ben ik in de rij gaan staan. Na een tijdje heb ik mijn partner naar voren gestuurd om te kijken of ik überhaupt naar binnen kon en hoe het werkte. Als gehandicapte mocht je hier de rij overslaan en naar de persoon die buiten bij de ingang stond. Deze werknemer loopt ook soms langs de rij en sprak mij toen ook aan of ik geen prioriteit had. In de tussentijd was mijn partner al lang binnen en had al een ticket geregeld. Ook hier waren we beide gratis. Als rolstoeler kan je alleen via de voorkant van de kathedraal naar binnen en naar buiten. Op alle andere plaatsen hebben ze trappen of houden ze vanwege veiligheidsoverwegingen afgeschermd voor de juiste circulatie binnen de kathedraal. Er is ook een lift naar boven. Dat is echt super vet. Het enige nadeel is dat het een kleine lift is en de gangen zijn smal. Mijn stoel is op het breedste punt 70cm inclusief vingers, en het was absoluut niet makkelijk om ongeschonden de lift in en uit te komen. Kortom ben je niet vaardig met je rolstoel en breder dan 70cm ga niet met de lift naar boven. Heb je een smallere stoel en zijn smalle gangetjes en krappe bochten geen probleem is het een echte aanrader, want zo vaak kan je niet boven komen in een kathedraal.

Links buiten de voorzijde van de kathedraal heb je een overdekt winkel gedeelte dat ook adembenemend is. (als je met je gezicht naar de hoofdingang staat van de kathedraal) Als je in het overdekte gedeelte loopt zit er in het begin aan de rechterkant een ijswinkel. Ze maken bij die winkel rozen ijsjes. Ze hebben diverse smaken en verschillende grootte. Ook zijn ze qua prijs nog redelijk betaalbaar. Het was een heerlijk ijsje!

Tot slot zijn we nog door de winkelstraten gelopen om vervolgens terug te keren naar de auto. Al met al vond ik Milaan best goed toegankelijk ook al zijn de drempels van de stoep naar de weg soms wat aan de steile kant. Vooral het wandelgebied is goed begaanbaar. Toen we bij de auto aangekomen waren stond er jammer genoeg een Italiaan dicht op ons geparkeerd. Met veel steken hebben we onze auto eruit gekregen, dus zorg dat je de auto ruim neer zet. Qua handhaven van parkeren zijn ze in Italie soepel dus de kans dat je iemand ziet die verkeerd geparkeerd staat is vrij standaard. In een winkelcentrum onderweg hebben we boodschappen gehaald om op ons kooktoestel te kunnen gaan koken. Op een begeven moment kwam mijn partner naar mij toe in de tent met de mededeling dat hij per ongeluk de sleutel in de auto had gelaten en dat de auto op slot zat. Op dat moment ben ik naar de pechhulp gaan bellen met de vraag of ze mijn auto konden open maken. Ze zouden die zelfde avond nog komen. Tijdens het wachten zijn we in het restaurant iets gaan drinken. Toen ze aankwamen sprak er gelukkig iemand Engels en konden we uitleggen wat er was gebeurd en waar we stonden op de camping. In het donker hebben ze mijn auto open gebroken, mijn sleutels eruit gehaald, en de deur terug gebogen. Mijn partner voelde zich ontzettend schuldig, maar ik zei later kunnen we hier gewoon om lachen. Ik kan vertellen nu ik dit uit typ kan ik er inderdaad echt om lachen XD. Deze avond zijn we naar ons bed gegaan met de gedachte we slapen morgen uit en kijken dan wel wat we gaan doen.