Roller on the road

In de ochtend zijn we op tijd begonnen met het inpakken van de tent en onze spullen. Toen alles ingepakt was zijn we bij het camping restaurant gaan ontbijten. Ze hadden keuze uit verschillende croissants (naturel, jam, chocola) met iets te drinken. De croissants zijn anders dan die we in Nederland of Frankrijk kennen, omdat het in Italie gemaakt word met briochi deeg.

Na het ontbijt moesten we wel snel vertrekken om op tijd bij het hotel te kunnen komen. Gelukkig hadden we niet zoveel files en viel de douane controle ook mee. Eenmaal aangekomen in Menton kwamen we erachter dat het behoorlijk druk was waardoor er geen plek was voor het hotel. Onze auto is ongeveer 1,9 meter hoog inclusief dakkoffer, dus het is steeds weer een uitdaging met parkeergarages. Bij het hotel zat een parkeergarage van 1,9 meter, maar de Franse maten wijken soms nogal af. Op ongeveer 10 minuten lopen is een politie kantoor met openbare parkeerplaatsen. Op deze parkeerplaats hebben wij onze auto neer gezet. Toen we het hotel binnen kwamen legde het personeel uit dat we ook voor de deur mochten staan zonder te betalen. Blijkbaar geld dit op alle openbare parkeerplekken in Menton met een GPK. Het personeel was echt super vriendelijk!

Vervolgens zijn we naar onze kamer gegaan om even tot rust te komen. Als rolstoel gebruiker krijg je een sleutel voor de lift om bij de toegankelijke kamer te komen. Mensen die goed te been gaan maken gebruik van een trap. De lift is soms al beneden of boven aangezien ze meerdere toegankelijke kamers hebben en de schoonmakers de lift gebruiken om schoonmaak spullen te verplaatsen. In de kamer dachten we in eerste instantie dachten we dat we erg last zouden hebben van het verkeer dat voor het hotel langs reed, maar dat bleek reuze mee te vallen. Als we de schuifdeur naar buiten open deden hoorde je wel duidelijk het verkeer rijden, dus hebben we de deur dicht gehouden. De kamer op zichzelf was goed toegankelijk ook al waren er geen noodkoorden.

Toen we tot rust waren gekomen zijn we weer naar beneden gegaan. Bij de receptie hebben we aangaven dat we ook nog een eet tentje zochten. Het personeel is toen aan tafel gaan zitten waar ik met mijn rolstoel kon aanschuiven zodat ik ook de kaart kon zien. Alles was op loop afstand. Aangezien Menton op een bult ligt heb je goede armspieren nodig om zelfstandig boven te komen, maar het uitzicht op de zee is het waard. In de winkelstraat werd er om de 2 winkels wel iets van citroen verkocht. Menton staat bekend om citroenen! Het restaurant (Cali) dat wij hebben gekozen lag aan het strand zodat ik tijdens de hele maaltijd uitzicht had op het strand en de zee. Ik hou van de zee en het strand aangezien ik hier ontspannen van word. Toen we het menu kregen deden we een keer gek. Wij hebben voor het verrassingsmenu gekozen, en voor dat geld viel het echt niet tegen. Aan het eind zaten we zo vol van alle lekkernijen dat we moeite hadden om de bult op te komen naar het hotel. Volgens mijn partner kon je wel bij de wc komen als rolstoel gebruiker maar ze hadden geen apart rolstoel toilet met de gewenste beugels, dus het is niet voor iedereen aan te raden.

In het hotel hebben we heerlijk geslapen. Het ontbijt was uitgebreid en luxe. Aangezien Menton bekend staat om citroen stonden wij er ook niet gek van te kijken dat ze veel keuze mogelijkheden hadden waar citroen in verwerkt was.

Toen kwam het moment daar om naar Monaco te gaan. Op iedere hoek van de straat stond onderhand een agent. Tijdens het zoeken naar een plek om te parkeren was ik al bang dat we de bult op moesten lopen. Gelukkig konden we de auto naast de haven parkeren waarbij de bult mee viel. Aangezien er een week ervoor een formule 1 race was stond een deel van de baan nog opgebouwd waar we overheen hebben gelopen.

Vanaf de parkeerplaats zijn we naar de La Collection de Voitures gelopen. Bij La Collection de Voitures staan allerlei auto’s die van de prins van Monaco zijn. Het bijzondere aan alle voertuigen is dat ze allemaal rijklaar zijn. Er zijn 3 liften zodat je als roller over kunt komen. In het begin kom je langs de toiletten waarbij ze ook een toegankelijk toilet hebben. Wij waren voor de entree voor 2 personen €10,00 kwijt. Online zag ik geen gereduceerd tarief, maar aan de balie verkochten ze die tickets wel.

Na het auto museum wouden we naar het kasteel dat bovenop de bult staat. Zelf zag ik mij nog niet boven komen met mijn rolstoel dus hebben we het adres in de navigatie gezet. Na 3 rondjes wouden we het vragen aan een agent hoe we er konden komen. Het enige dat we te horen kregen het is een prive weg u moet weg, maar niet hoe we er dan wel moesten komen. Vervolgens werden we aan de kant gezet en moesten we een verboden in te rijden weg inrijden. Ook moesten we al onze papieren afgeven. ID kaarten werden gefotografeerd het kenteken bewijs werd vast gelegd. Na 15 minuten wachten moesten we weg rijden en niet meer naar die weg komen. Meer informatie kregen we niet en meer is er ook niet gezegd. Op dat moment voelde wij ons totaal niet welkom en behoorlijk onveilig. Thuis hebben we een mail gestuurd over de situatie naar zowel de politie als de toeristen informatie over de situatie. Tot op heden hebben we alleen van de toeristen informatie een reactie gehad. We hadden in een parkeergarage moeten parkeren en dan zouden we op de een of andere manier bij het kasteel kunnen komen, maar het kasteel zelf is niet toegankelijk. Kortom Monaco is niet geschikt voor mij.

Om de Monaco nog een beetje goed af te sluiten zijn we nog over de start/ finish lijn gereden die nog niet opgeruimd was van de Formule 1 race. Vooral mijn vriend vond dit geweldig om te doen, want wanneer krijg je nou de kans om dat te kunnen doen.